Readynez Blog

Fremtiden tilhører dem der er klar til den

Alt om den nye Windows 8 certificering

leave a comment »

Af Ed Baker:

Ed Baker er ansat hos Firebrand Training som Microsoft Certified Trainer specialiseret i Server og Klient produkter. Ed har 20 års erfaring med IT fra mange forskellige roller.

Efter at have taget begge Windows 8 certificerings eksamenerne for nylig (en Live og en BETA version), er jeg faktisk noget forvirret. Ikke kun om nogle af spørgsmålene og svarene, men også helt fundamentalt om strategien bag Windows-klient certificeringen.

Da Microsoft først frigav deres MCSE kvalifikation i 1990 (på NT 3,5), krævede det flere Core Server eksamener for at blive en Certified Systems Engineer plus nogle valgfag og altid en klient eksamen.
Denne praksis fortsatte gennem alle varianter, indtil certificeringen blev droppet til fordel for den nu hedengangne MCITP Enterprise Administrator kvalifikation, da Windows Server 2008 blev lanceret. Det krævede 6 eksamener, herunder en klient eksamen i Windows 7 eller Windows Vista. Server administrator kvalifikationen krævede kun 3 eksamener, som ikke omfattede en klient.

Da Microsoft så relancerede MCSE tidligere på året, blev det markedsført kraftigt og den blev hilst velkommen af mange (selvom Engineers fra fortiden blev hørt mumle, at det ikke var den samme som den gamle). De har i de fleste tilfælde ret (og tager fejl). Lad mig forsøge at forklare.

Den nye certificering er Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE) ikke Engineer og certificeringen er ikke rettet mod et produkt, men mod en række færdigheder for at muliggøre en cloud-baseret løsning. Min pointe er imidlertid, og formålet med denne blog er, at forklare klientsiden ikke server delen.

Men for at gøre det, er jeg nødt til at slå fast, at MCSE ikke kræver en klient eksamen, den kræver viden og dygtighed indenfor Windows 8, men ingen eksamen til klienten, overhovedet.
Så til sidst mit spørgsmål, hvorfor træne indefor klienten, hvorfor tage en eksamen til klienten, hvis der ikke er en certificering at tage? Jo, 70-687 – Windows 8 Configuring eksamenen har samme titel som sin forgænger (70-680) og er helt og holdent rettet mod en IT tekniker, der bruger, supporterer og anvender klienten – nedenfor er en profil af målgruppen.

”Kandidater til denne eksamen er it-professionelle, der konfigurerer eller supporterer Windows 8 computere, enheder, brugere og tilhørende netværk og sikkerhedsressourcer. De netværk, som disse fagfolk arbejder på er typisk konfigureret som domæne-baserede eller peer-to-peer miljøer med adgang til internettet og cloud-tjenester. Den IT professionelle kan være en konsulent, en fuld tids desktop support tekniker eller en it generalist, som administrerer Windows 8-baserede computere og enheder som en del af deres bredere tekniske ansvar.

Eksamen dækker installation, opgradering, konfiguration, sikring og vedligeholdelse af operativsystemet på et lokalt og mindre server miljø. Den dækker tilladelser, printere, politikker og andre standard fagområder. Jeg mener ikke, at nogen eksamen er let, især ikke for dem der skal tilegne sig noget helt nyt, men dette er en venlig test af de mest anvendte områder af produktet. Færdigheder måles indefor syv kategorier.

Installere og opgradere til Windows 8 (14%)
Konfigurer hardware og applikationer (16%)
Konfigurer Netværksforbindelse (15%)
Konfigurer adgang til ressourcer (14%)
Konfigurer Remote Access og mobilitet (14%)
Overvåge og vedligeholde Windows-klienter (13%)
Konfigurer Backup og Recovery Options (14%)

Borte er de dage (for nu) hvor Windows-klient eksamen var en af de sværeste i MCITP Administrator, de nye spørgsmål er ikke lette, de er blot meget lettere at forstå.
Så det er alt sammen meget godt, og hvis du har bestået 70-687 som din første Microsoft eksamen, bliver du Microsoft Certified Professional (MCP), men du bliver ikke længere en teknisk specialist. De individuelle eksamener giver ikke certificering udover MCP (som du optjener én gang for livet – min var NT4 i 1998).

Så hvilke certificeringer er til rådighed for Klienten i en Windows 8 verden? Som du måske kan forestille dig er der kun to standarder i Cloud: MCSA og MCSE. Der er ingen MCSE til Windows 8, men der er en MCSA og hvis du består 70-687 OG den snart frigivne 70-688 så det er præcis, hvad du bliver: MCSA, Microsoft Certified Solutions Associate. Hvad skal jeg så lære, og hvad kvalificerer jeg mig til?  70-688 eksamen (i øjeblikket i beta) er i en helt anden liga i forhold til 70-687. De områder, der dækkes er:

Design en installation og anvendelses strategi (25%)
Bevar Resource Access (27%)
Oprethold Windows-klienter og enheder (27%)
Administrer Windows 8 ved hjælp af Cloud Services og Microsoft Desktop Optimization Pack (21%)

Disse er områder på et langt højere niveau end deres søster eksamen. Så hvordan ser denne målgruppe så ud?
”Kandidater til denne eksamen er it-professionelle, der konfigurerer eller supporterer Windows 8 computere, enheder, brugere og tilhørende netværk og sikkerhedsressourcer. De netværk, som disse fagfolk arbejder typisk er konfigureret som et domæne-baseret eller peer-to-peer miljø med adgang til internettet og cloud-tjenester. IT professionelle kan være konsulenter, fuld tids desktop support teknikere eller it generalister, som administrerer Windows 8-baserede computere og enheder som en del af deres bredere tekniske ansvar.”

Så det er altså det samme, ord for ord som 70-687.

Det er klart, nu hvor jeg har taget BETA eksamen, at denne også skal være Cloud fokuseret.

Denne eksamen er ikke anderledes: ”Managing and Maintaining Windows 8” kræver en detaljeret viden om;
MDT, MBAM, MDOP, dart, SkyDrive, Live Mesh, Office 365, Windows Intune, App-V-klient. Derudover kommer Tablets og andre nye funktioner som Windows Store apps, side-loading etc.

Når jeg siger detaljeret viden, mener jeg, spørgsmålene vedrører viden om, hvordan man kan opnå et mål med at bruge produktet snarere end ”kan det gøre sådan og sådan”.
Naturligvis, forhindrer ”non-disclosure” aftaler detaljerede forklaringer til spørgsmål og når eksamen går i luften i januar kan det hele være ændret (Jeg tager den iøvrigt igen, idet jeg på ingen måde var forberedt på dens niveau eller intensitet, efter at have taget 687 og fået en falsk følelse af sikkerhed).

Hvad er mit indtryk af eksamen? Den er rimelig, hård og udfordrende og for at opnå din MCSA skal du have solide færdigheder og viden.

Reklamer

Written by Firebrand Training

november 14, 2012 hos 11:56 am

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: