Readynez Blog

Fremtiden tilhører dem der er klar til den

5 gode grunde til at opgradere NAV

leave a comment »

De skjulte omkostninger ved IKKE at opgradere NAV

1. Forældet teknologi  – Jo længere tid, du udsætter opgradering jo mere ressourcekrævende bliver det at bygge bro mellem gammel og ny teknologi.

Når en ny version frigives, skaber Microsoft og Add-On Softwareleverandører også opgraderingsværktøjer, der understøtter opgradering fra nylig version til den nyeste version. Det kaldes en “Upgrade Path”. Nogle gange vil denne path understøtte tidligere versioner, altså springe over versioner. Men hver gang en opgradering udsættes, i venten på den næste opgradering, er der også garanti for højere omkostninger for den fremtidige opgradering. Det er fordi, den kommende opgradering vil kræve, hvad der svarer til flere opgraderinger.  Med andre ord, vil du fra punkt A til punkt C, skal du fra A til B først. Hvert trin (versions opgradering) involverer flere lag af kode ændringer, der skal medregnes i opgraderings omkostningerne.

2. Værdi af aktiver – Tilpasninger er aktiver. De giver ekstra værdi og opfylder et behov hos kunden.

Værdien af disse aktiver blev anslået på det tidspunkt, hvor kunden bestilte funktionen, godkendte udviklingsprojektet og implementerede det. På det tidspunkt, var det sikkert en forrygende funktion og i tidens løb blev det næsten glemt af      funktionen ikke er en standardfunktion af NAV. Værdien af funktionen består og har dækket omkostningen, men tilpasningen skal administreres for altid.

Man kan sige, at tilpasninger er aktiver der kræver vedligeholdelse, de vil for altid være kode, der skal administreres. De vil altid blive fusioneret ind i ny kode ved hver opgradering. Det kan være en simpel automatiseret opgave, og det er det som regel også. Men gammel, forældet eller inkompatibel kode kan være vanskelig at fusionere og gør opgraderinger langt mere tidskrævende. Koden er måske engang blevet refactored (omskrevet) til at rumme ny teknologi eller en ny tilpasning, eller en kode ændring, en opgradering, add-on eller endda en hotfix. Under en opgradering, vil sammenlægningen af disse tilpasninger i Microsofts nye kode være en stor del af opgraderingen. I virkeligheden, ville opgraderinger være en lille rutine opgave, hvis der ikke var nogen tilpasninger.

Kostprisen for en opgradering er meget afhængig af, hvor mange tilpasninger (aktiver) der er involveret. Omkostningerne til at administrere disse aktiver vil altid være højere, når opgraderinger er ikke er gjort konsekvent. Dette skyldes, den såkaldte Kode-gælds faktor. I denne forstand kan opgradering opfattes bogstaveligt som Asset Management.

3. Kode Gæld – Unødvendige omkostninger i forbindelse med tilpasninger kan begrænses ved at man altid opgraderer til den seneste version af NAV. De unødvendige omkostninger kan man kalde “Kode Gæld”.

I løbet af fusionerings processen vil noget kode fusionere automatisk ved hjælp af forskellige værktøjer, men en del af den tilpassede kode kræver udvikler tid og nogle gang ny kode. Andre gange har Microsoft skrevet en ændring ind i sin kode. Under alle omstændigheder, fungerer opgraderingsprocessen som en slags oprydning og koden er sandsynligvis i bedre stand efter en opgradering og bedre klar til fælgende opgraderinger. Det er selvfølgelig meget lettere for en udvikler at indtænke kode fra en et-trins opgradering, end det er at forsøge at finde ud af at flette kode i en version, der er to eller flere opgraderingsstier væk – lineær versus omstændelig opgradering.

Eksempel: Kunden udsætter en opgradering, men vil gerne have noget af den nye versions funktionalitet. Kunde får en konsulent til at implementere en tilpasning, det kan man kalde en slags gældsfremskrivning. Når det en dag bliver tid til at foretage en opgradering, så forfalder renten.

Der er altid en omkostning forbundet med aktiver (koden) men gælds omkostningen er unødvendig og kan undgås ved løbende opdatering.

4. Support og vedligeholdelsesomkostning

I forbindelse med opgraderingsbeslutninger taler man ikke ret tit om, hvordan brugerne vil få direkte udbytte af de nyeste forbedringer af Udviklingsmiljøet, Debuggeren, Kode designeren, Rapport mulighederne, Eksterne integrations      værktøjer etc.

Men brugerne er vel også ligeglade med Udviklingsmiljøet? Nej, for hver gang en opgradering sker effektivt, bliver der sparet ressourcer som kommer alle til gode.

Den seneste Development Designer giver udvikleren mulighed for at udføre komplekse kode opgaver og analyser langt hurtigere end i tidligere versioner af NAV og det har selvfølgelig indflydelse på omkostningen ved hver eneste analyse, løsning og opgaveløsning.  Men er man på den gamle version og bliver ved med at kode tilpasninger i den, får man mere kode gæld. I værste tilfælde vil udviklingen blive hæmmet af teknologiens muligheder, give mere arbejde for udvikleren og dermed gøre det dyrere for kunden at udvikle. Uanset hvad, er det unødvendigt og øger Kode-gælden.

Hvis kunden derimod er på den nyeste NAV version vil udviklerne ikke være begrænset af gammel teknologi.

Ved at tage teknologiske beslutninger baseret på den nyeste aktuelle NAV version bliver Kode Gælden reduceret. Udvikles der i den seneste NAV versionen, vil det være langt mere sandsynligt, at kodeændringer vil overholde de nyeste “Best practices”  og vil højst sandsynligt kunne flettes automatisk ind i næste opgradering, og dermed næsten garantere nul procent renter på denne kode gæld.

5. Til sidst – Udviklere vil bare gerne arbejde i det seneste udvikling miljø. Så gør en udvikler glad og opgrader!

Vil du lære hvordan? tag et kig på vores Dynamics Kursus og certificeringsprogram

Reklamer

Written by Firebrand Training

april 25, 2013 hos 6:43 am

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: