Readynez Blog

Fremtiden tilhører dem der er klar til den

‘U-hackelig’ kryptografi

leave a comment »

Efterhånden som computere bliver hurtigere og mere kraftfulde, og hackere bliver klogere og mere sofistikerede, er det blevet sværere at beskytte følsomme oplysninger, der sendes over internettet.

Den gode nyhed er, at forskere lige har fundet en måde at forbedre den mest sofistikerede måde at kryptere informationer. Kvantekryptografi – men nu uden optiske fibre.

Ideen blev oprindelig udviklet af Cambridge Universitets ingeniører i Storbritannien og Toshibas europæiske forskningslaboratorium. Det tager alting et skridt tættere på det, der kan kaldes ‘unhackable “og teknologien kan snart blive implementeret i forhold til kreditkorttransaktioner.

Hvad er kvantekryptografi?
Kvantekryptografi er udviklet ud fra kvantefysik teori til at skabe, hvad der kunne være ubrydelige koder, der endda kan vise, om de er blevet forsøgt manipuleret. Koderne bliver ubrydelige, fordi koden reagerer anderledes når den observeres. Det er ret komplekst, så jeg vil overlade forklaringen til en ekspert. Alex Filippenko forklarer det med det dobbelte helix eksperiment i nedenstående dokumentarfilm.

Kvantekryptografi bruger enkelte fotoner (de mindste partikler af lys) i forskellige orienteringer for at producere en kontinuerlig binær kode, eller “nøgle”, for at kryptere information. Reglerne for kvantemekanikken sikrer, at enhver der opsnapper nøglen vil blive opdaget og det giver selvfølgelig en meget sikker nøgleudveksling.

En lignende teknik anvendes allerede af regeringer og militær, men et af problemerne med den tidlige teknik er, at kvantenøglerne til at kode og afkode oplysningerne skal sendes på enkelte fotoner (lyspartikler) over en optisk fiber separat fra den linje bærer selve dataene. Dette gjorde det ekstremt kompliceret og dyrt – især over lange afstande.

Andrew Shields fra Toshiba Research i Cambridge udtaler: “Kravet om separate fibre har tidligere lagt en stærkt begrænsning på anvendelsesmulighederne for kvantekryptografi, idet der simpelthen ikke altid er ledige fibre til at sende enkelte fotoner, og selv når der er fibre tilgængelige, kan de være uoverkommeligt dyre “.

“Nu har vi vist, at enkelte foton-og datasignaler kan sendes ved hjælp af forskellige bølgelængder på samme fiber.”

Toshiba-systemet, kræver stadig en avanceret detektor, der opfanger krypteringsnøglen i en tidsramme på blot 100 milliontedele af et mikro-sekund, på det forventede ankomsttidspunkt for de enkelte fotoner.

Detektoren er i stand til at bortfiltrere “støj” i fibrene, der forårsages af data selv og dermed kan man undgå omkostningerne ved dedikerede optiske fiber linjer.

Forskerne siger, at deres system kan flytte data frem og tilbage over 50 km med kryptering.

Reklamer

Written by Firebrand Training

juni 19, 2013 hos 11:13 am

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: