Readynez Blog

Fremtiden tilhører dem der er klar til den

Hvad er Scrum ?

leave a comment »

I forhold til projektledelse indenfor især software udvikling, er Scrum den mest populære og mest benyttede retning indenfor de Agile teknikker.

I et traditionelt projekt vil projektlederen producere en projektplan der indeholder aktiviteter mht. at identificere krav, definere leverancerne, sikre kvalitetskontrol, og mekanismer til kontrol af evt. ændringer til scope. Fokus er på at få defineret opgaven og få kunden til at godkende den. Når opgaven er godkendt, så kan den ikke ændres uden at man går gennem en formel ændrings proces, der i visse tilfælde kan være omfattende og tidskrævende. Jo længere man kommer hen i projektet, jo mindre er sandsynligheden for at ændringer vil blive godkendt.

Ser vi i stedet på Scrum, så er der ikke fokus på at jagte et godkendt scope og en godkendt projektplan. Målene er derimod:

  1. At udvikle fungerende software så tidligt, og så hurtigt, som muligt.
  2. At involvere kunden og få feedback så meget som muligt.
  3. At få teamet til at styre sig selv, og til selv at tage beslutninger.
  4. At facilitere frem for at diktere.
  5. At beskytte teamet mod forstyrrelser.

Scrum bruges til at adressere komplekse adaptive problemer og situationer der kræver at projektteamet tager ændringer til sig og reagerer effektivt ved at finde nye måder at gøre tingene på. F.eks. hvis krav ikke lader sig beskrive fra starten og med stor sandsynlighed vil ændre sig i løbet af projektet. Scrum er egentlig nemt at forstå, men i praksis har det vist sig at være svært at mestre.

Roller og Ansvar

I Scrum er der fire overordnede roller:

  1. Product Owner. Denne person repræsenterer forretningen. Vedkommende producerer en historie til hver leverance, prioriterer dem og skaber en backlog med prioriterede opgaver.
  2. Scrum Master. Denne person faciliterer møder og processer, og fjerner forhindringer for teamet. Han sikrer at teamet forstår det overordnede billede, og han ved hvor han skal gå hen hvis der opstår problemer.
  3. Udvikler. Denne titel bruges til alle personer som arbejder i de selvstyrende teams. Det er forventeligt at teamet består af mange forskellige eksperter fra forskellige områder og med forskellige kompetencer, men de kaldes alle udviklere.
  4. Interessenter. Der er ofte mange interessenter som har en mening om produktet og som ønsker at påvirke udfaldet på en eller anden måde. Product Owner og Scrum Master bør håndtere alle interessenter.

Scrum

Scrum processen

Processen starter med at Product Owner producerer backlog listen med prioriterede historier. Hver enkelt historie er en beskrivelse af en leverance som der skal produceres, og den indeholder nok detaljer til at teamet kan forstå den. Hvis der mangler detaljer, så spørger udviklerne Product Owner, eller evt. Scrum Master hvis Product Owner ikke er til stede.

Det selvstyrende team vil kigge på backloggen, vælge de historier som de tror på de kan løse, og så planlægge hvordan de påtænker at gøre det. Teamet bruger en på forhånd afsat tidsmængde på at planlægge et sprint på 30 dage. De udvalgte historier kaldes samlet set for sprint backloggen

Når teamet begynder at arbejde, så er fokus på at hver udvikler gør hvad han skal gøre så hurtigt som muligt, og at alle er åbne og deler information. Udviklerne mødes hver dag til et dagligt sprint møde, ofte som en af de første ting hver morgen.

Når en leverance er blevet produceret så bliver den først testet og derefter overdraget til kunden. Når det sker, så opdateres det der kaldes et burn down chart, som viser fremgangen. Antallet af leverancer der er produceret i en tidsperiode er lig med teamets hastighed.

 

Vil du vide mere om hvordan du kan blive Scrum Master certificeret? læse mere hér: http://www.firebrandtraining.dk/kurser/scrum/professional-scrum-master-certificering

 

 

 

Reklamer

Written by Firebrand Training

januar 26, 2015 hos 8:03 am

Lagt i Scrum

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: