Readynez Blog

Fremtiden tilhører dem der er klar til den

Første kig på Windows Server 2016

leave a comment »

Firebrand og Microsoft Evangelist Ed Baker tog for nylig et første kig på Windows Server 2016. Halvfjerds heldige deltagere blev der plads til i mødelokalet på Microsofts kontorer i London for at få et glimt af Windows Server 2016 i aktion – og for at se, hvad Nano Server snakken handler om.

Ed åbnede mødet ved at sige, at der skulle en “fundamental forandring” til i den måde, vi bruger Windows Server. Efter tre timers demoer – herunder et par PowerPoint slides – fandt vi ud af hvorfor han sagde sådan.

Nano Server er kernen i denne grundlæggende ændring – den er hurtig, den er lille og den er nem at bruge. Microsoft beskriver den som “et specialbygget operativsystem designet til at køre born-in-the-cloud-applikationer og containers”. De er små og perfekt formede, og Nano-servere er designet til færre patches og opdateringer, hurtigere genstarter, bedre ressourceudnyttelse og strammere sikkerhed.

Fokus på størrelse blev fremhævet, da Ed afslørede hans server setup – som så kompliceret ud på skærmen, men som i virkeligheden ikke var andet end en bærbar computer og fire harddiske på bordet foran ham.

“Servere er ikke kæledyr”
Før vi fik Windows Server 2016 at se i aktion, fik vi et realitetstjek. Ed mindede os om, at “servere ikke er kæledyr” og sagde ligeud “når du ikke har brug for dem mere – så afliv dem”. Vi behøver ikke længere at være tæt knyttet til vores servere … Afliv serveren, når du ikke har brug for den, og genaktiver den, når du får brug for den igen. Det er den magt Cloud Computing giver os.

Ed bad os alle til om at tænke “tjenesteydelser”, og ikke “servere”. Vi har bevæget os væk fra, at et datacenter udgøres af dyrt hardware og individuelle servere med silo infrastruktur. Langsom, dyr innovation og udviklings begrænsninger er blevet erstattet med lave omkostninger og standardiserede, automatiserede processer. Nano-server – kombineret med PowerShell – er det, der giver os mulighederne.

Før vi går til detaljerne, forklarede Ed hvor lidt computerkraft Windows Server 2016 faktisk skal bruge: en 1,4 GHz 64-bit processor, 512 MB RAM, en 32 GB disk og et netværkskort. Det er det.

IMG_5372

Hvad er der nyt i Active Directory Domain Services?
Udviklingen af Windows 10 og Office 365 betyder, at Microsoft står stærkt i verden af single sign-on og slutbruger selvbetjening. Windows Server 2016 er rygraden, der understøtter denne – gennem Azure Active Directory (AAD) forbundet til Active Directory Domain Services (AD DS). Som Ed forklarer: “Hvis du kan styre og kontrollere din identitet, kan du styre og kontrollere dine data”. Og, det er simpelt!. Bare fortæl Azure AD Connect AD DS hvilke servere den skal tildeles, og den gør resten for dig – installation af synkronisering og endda ADFS hvis det kræves.

Andre forbedrede AD DS funktioner omfatter:

• Privilegeret adgangsstyring
• Azure Active Directory Join
• Microsoft Passport – hjælper dig med at holde alle dine vigtige data endnu mere sikre

Der var også en konkret jubel bølge igennem lokalet, da Ed meddelte, at Windows Server 2016 ikke vil arbejde med filreplikeringstjenesten (FRS) eller Windows Server 2003.

Nano Server blev endelig afsløret
Endelig, viste Ed os dét, som alle var der for at se. Han satte en Storage Direct Cluster op gennem Nano Server, ved hjælp af fire Nano nodes (de 4 hard diske vi nævnte I starten af artiklen) og en Windows Server 2016 node (den bærbare).

Indtil fornylig (som foreløbig er lige nu) ville hver diskenhed skulle forbindes til en node. Det er temmelig restriktivt – specielt når netværket vokser og vi prøver at opskalere. Men nu kan storage blive koblet op direkte til interne diske, og dermed eliminere behovet for at dele SAS infrastruktur.

Det ville vi ikke kunne opnå før i tiden, uden en delt storage mekanisme som eksempelvis JBOD enclosure eller SAN, men nu kan vi anvende standard intern storage og skabe en delt pool på tværs af alle noderne. I dette tilfælde havde hver nano dodge fire små interne hard diske, og dermed altså 16 ialt. Disse blev kombineret til en storage direct pool og så tilføjet til en failover cluster, i form af en lagerenhed som er formatteret som en cluster delt enhed.

Den ret enkle opsætningsproces gennemføres kun én gang, fordi den kan genanvendes og automatiseres, når som helst man har brug for ny server plads. Med den nye rullende cluster opgradering, kan du nu tilføje nye servere til en cluster, overføre settings til den og opgradere cluster versions nummeret (for at få alle fordelene ved Windows Server 2016) – alt sammen ved simpelthen at køre en rullende opgradering i PowerShell eller ved hjælpe af failover cluster manager GUI.

Efter at have sat netværket op, tog det ikke mere end imponerende 30 sekunder at boote (sammenlignet med mindst 5 minutter fra tidligere OSs).

IMG_5406

Endnu flere funktioner I Windows Server 2016
Der var også tid til at høre om lidt flere funktioner i Hyper-V og File and Storage Services. Nogle af de nye funktioner i Hyper-V i Windows Server 2016 inkluderer:

 • Rullende Hyper-V Cluster opgradering
 • Produktions checkpoints
 • “Hot add and remove” for netværks adaptors og hukommelse
 • Integrations Services der leveres gennem Windows Update
 • Storage Quality of Service (QoS)
 • Versionering af Virtuel maskinkonfiguration
 • Nyt filformat til virtuel maskine konfigering
 • Hyper-V Manager forbedringer
 • Linux secure boot
 • Kompatibel med Connected Standby
 • Windows PowerShell Direct – har du prøvet at miste tilgangen til en VM? I stedet for at opgive den, kan du nu bruge PowerShell Direct for at få adgang.

Nye funktioner for File and Storage Services i Windows Server 2016 inkluderer:

Storage Spaces Direct – det næste niveau i software-defineret storage, som gør SATA og NVMe enheder i stand til at blive cluster-tilgængelige. Det gør det muligt for hver server at arbejde direkte med dens egne interne diske, i stedet for at anvende en delt SAS JBOD.

 • Storage Replica – udviklet for at hjælpe dig med at “tolerere” disasters. Disasters sker, og det kan du nu planlægge med gennem replikering af data mellem sites via standard storage og netværk
 • Deduplikation

Nano Server er 7 gange hurtigere!
Det konkluderede Ed Baker ved at sammenligne udrulnings- og servicingsforbedringer (baseret på alle patches i 2014)  i Nano Server. Det er imponerende læsning:

 • Nano Server tager kun 40 sekunder at boote, sammenlignet med omtrent 300 fra Server
 • Disk footprint fra Nano Server er 400MB, med Server Core på omkring 5GB
 • Virtuel Hard Disk størrelse på 400MB sammenlignet med 6GB i Server Core
 • Kritiske bulletins – for hele Serveren var der 23, sammenlignet med 2 for Nano Server
 • Antallet af reboots – Kun 3 fra Nano med 11 fra Serveren

Alle demoer skete på Windows Server 2016 Technical Preview 2, med Technical Preview 3 på vej. Så kom hellere i gang med at lege med Technical Preview!

Reklamer

Written by Firebrand Training

august 26, 2015 hos 11:32 am

Lagt i Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: