Readynez Blog

Fremtiden tilhører dem der er klar til den

Projektleder: Kender du dét?

leave a comment »

I en perfekt verden, ville projektledere med 100% sikkerhed levere alt til den aftalte tid og budget. Men, i den virkelige verden ved vi, at det sjældent er sådan. I stedet foregår der ret ofte samtaler som denne:

Afdelingslederen: “Hvordan går det med projektet?”
Projektleder: “Vi er lidt bagud lige nu, men jeg er sikker på at det nok skal gå fint.”
Afdelingslederen: “Når det går fint, så mener du i virkeligheden, at I bliver forsinkede, ikke?”

De fleste projektledere har haft samtaler, der ligner denne. Så du kender det sikkert godt.

Som projektleder, kan man sige, at du har tre primære fokusområder, og hvis det går galt med dem, så er der meget, der går galt. Nogle kender disse 3 områder som “Iron triangle” eller “triple constraints”:

– Scope – Hvad skal der gøres.
– Tidsplan – Hvornår skal det være gjort.
– Budget – Hvor meget vil det koste.

Problemet er, at projektlederen som regel har meget lille indflydelse på de tre områder. Det sker tit, at en kunde eller leder sætter aggressive deadlines, og projekt teamet må så indordne sig. Andre gange løber du ind i tekniske udfordringer, som føjer massevis af timer til projektet, og sender budgettet i vejret. Men hvad kan du egentlig gøre ved det? Det korte svar er:

Beslut hvad der betyder mest.

Beslutningen om hvilke aspekter af projektet, der er vigtigst for dets succes hjælper dig med at forstå, hvilke risici der er, og hvilke dele af projektet, som du kan justere for at holde dig til planen. Der er ofte mange forskellige risici at forholde sig til, men hvis du har overblik over hvilke dele af projektet, der ikke kan forhandles, og hvilke dele der er fleksible vil du lettere kunne navigere.

For eksempel:

Michael er IT projektleder i en virksomhed i vækst. Han er projektleder på et multi-million kroners projekt, hvor der skal bygges et nyt datacenter for en stor offentlig kunde. Datacenteret skal leveres 1. juni. Han ved, at denne dato er fast, og han ved også, at hans udøvende interessenter forventer at han holder budgettet. Det vil sige, at når tidsplanen ser ud til at blive overskredet, så vil Michael være nødt til at justere omfanget af projektet for at kunne imødekomme de tids- og budgetmæssige begrænsninger.

Selvfølgelig er dette eksempel forenklet. Der er altid grænser for, hvor meget du kan justere før begrænsninger påvirker kvaliteten, men eksemplet illustrerer behovet for at identificere to begrænsninger: En fast begrænsning, og en anden, som du kan justere på. Efterhånden som projektet skrider frem, og der foreligger nye oplysninger, kan du og skal du så justere dine begrænsninger.

Vi du vide mere om effektiv projektledelse? Så tag et kig på vores udvalg af inspirerende træninger og certificeringer, som for altid vil ændre din måde at anskue projekt udfordringer på. http://www.firebrandtraining.dk/kurser/project-management-certificering 

Eller ring til os på 88 18 43 20 – Vi  glæder os til at høre fra dig.

image_gallery

Reklamer

Written by Firebrand Training

marts 9, 2016 hos 10:51 am

Lagt i Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: